Giriş YapÜye Ol

SIVA NASIL YAPILIR?

SIVA NASIL YAPILIR?

KARA SIVA İŞLERİ

İnşaatların kaba halinin bitimi sonrası ince işlere geçişteki ilk uygulamadır.su,çimento ve kum ile hazırlanan bir karışımdır,boyadan önce duvarlara ve tüm yüzeye uygulanır.çimento yerine kireç ile hazırlanan karışım genel olarak yumuşak bir kıvamda olduğundan uygulaması kolaydır.banyo ve yapının dış yüzeylerine uygulanmaz.

Dış duvarın rutubet alması öncelikle dış sıvanın veya dış kaplamanın su emme özelliğine bağlı olmaktadır. Aynı şekilde kuruma işlemi de duvar ve kaplamanın kılcal su emme ve buhar geçirgenlik özelliklerine bağlı kalmaktadır. Bu bakımdan seçilecek yüzey kaplama çeşidi ve duvar malzeme cinsi duvar bünyesinde zaman içinde oluşabilecek denge rutubetini belirleyici olmaktadır. Ytong malzemesinin kılcal su emmesi düşüktür. Bu nedenle dış kaplamadan herhangi bir şekilde sızacak rutubet duvar bünyesinde ilerleme fırsatını bulamadan buharlaşma yolu ile tekrar dışarı atılabilmektedir. Çıplak, tamamen korumasız bırakılan Ytong dış duvarlarda en hızlı ve düşük denge rutubetine ulaşılması bu sebepten ileri gelmektedir. Ytong malzemesi gözenekli yapısı sayesinde yüksek ısı yalıtım özelliğine sahiptir. Dış duvar malzemelerinin ısı yalıtım özelliği arttığı oranda üzerine gelen mineral sıva veya kaplamalar yazın daha fazla ısınmaktadır. Bunun sonucu, sıva veya kaplamanın yapacağı ısıl genleşmelerin güvenlikle karşılanabilmesi bakımından sıva veya kaplamanın olabildiğince elastik olması gerekmektedir.

Sıva ve Yüzey Kaplamaları Nasıl Olmalı? 
Tüm sıva uygulamaları TS 1262 ve TS 1481 Standartlarına uygun olarak yapılmalıdır. Seçilecek sıvanın ve kaplamaların aşağıdaki özellikleri taşımasına dikkat edilmelidir. 
1. Yüksek elastikiyet 
2. Düşük ısıl genleşme 
3. Yüksek yapışma kabiliyeti 
4. Düşük kılcal su emme 
5. Yüksek buhar geçirgenliği 
6. Hava koşullarına dayanıklılık

Dış sıva - iç sıva 
Gerek iç ve gerek dış sıva uygulamalarında aşağıdaki tabloda belirtilen harç gruplarına ve karışım oranlarına uyulmasını tavsiye ederiz. Mineral sıva uygulamalarında, gerek sıva karışımlarında ve gerek uygulama sırasında yeterli özen gösterilmediği takdirde önemli hatalar ortaya çıkmaktadır. Ytong, bu konuda kalfa ve ustalara yönelik olarak ücretsiz uygulama seminerleri vermektedir.


Sıva karışım oranları

 

 

 

Serpme Tabakası

Çimento 1 Ölçek

 

Kum 3 Ölçek

Kaba Sıva

Çimento 1 Ölçek

Toz Kireç 2 Ölçek

Kum 9 Ölçek

İnce Sıva

Çimento 1 Ölçek

Toz Kireç 2 Ölçek

Kum 11 Ölçek

 

YTONG Blok Duvarlar Üzerine Sıva ve Yüzey Kaplamaları 
SIVA VE YÜZEY KAPLAMASI UYGULAMASI ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR : 
1. İyi bir sıva uygulaması yüzeyin yeterince düzgün olması ile sağlanabilir. Bunun için sıva uygulamasına başlamadan önce varsa derz boşlukları doldurulmalı, bloklardaki köşe kırıklarından oluşabilecek yüzey bozuklukları giderilmelidir. 
2. Tesisat kanallarına yerleştirilen borular sabitlenmeli, boruların yan ve arka taraflarında boşluklar doldurulmalıdır. 
3. Duvar yüzeyi kir ve aşırı tozdan arındırılmalıdır. Bu temizleme işlemi sert bir fırça yardımı ile yapılabilir.

YTONG BLOK DUVARLAR ÜZERİNE MİNERAL ESASLI HAFİF DIŞ CEPHE SIVASI: ALSECCO HAFİF SIVA ED1 
1. Dış sıva bir binanın derisidir. Binayı iklim koşullarından ve diğer zorlayıcı şartlardan korur. Bütün bu fonksiyonların uzun süre yerine getirilebilmesi için tamamen duvar yapısına uygun bir sıva sistemi olması gerekir. 
2. Tamamen mineral içerikli olan alsecco hafif sıva, yine mineral esaslı ve ısı yalıtım değeri yüksek Ytong Blok duvar malzemeleri için mükemmel bir çözümdür. Düşük basınç mukavemeti ve yüksek elastikiyeti ile çatlaklara karşı yüksek bir emniyet oluşturur. Alsecco hafif sıva hava şartlarına karşı dayanıklı ve uzun ömürlüdür. 
3. Alsecco hafif sıva, mükemmel fiziksel değerleriyle Ytong blok duvarlar ve mineral esaslı cephelerde bir sıvadan beklenilebilecek bütün görevleri yerine getirir. 
4. Alsecco hafif sıva, hidrofobik olduğu için kesinlikle su iticidir ve buna bağlı olarak uzun yıllar hava şartlarına karşı direnme garantisi verir. Aynı zamanda alsecco hafif sıva yüksek su buharı geçirme özelliğine de sahiptir. Bu da yapının kuruma süresini kısaltmakta ve sağlıklı bir mekan yaratmaktadır. 
5. Alsecco hafif sıva; Ytong blok duvarlarda homojen kıvamı ve yüksek aderans yeteneği ile güvenli ve çok kolay bir şekilde uygulanabilir. Alt ve son kat sıva tabakası tek bir malzemeden oluştuğu için, uygulama kolaylaşır. Çok kısa bir sürede kuruması, işin hızını son derece artırır. Alsecco ürün kalitesi kullanıcıya ve uygulayıcıya ekonomi sağlar. 
Ön Hazırlık: 
» Pencere derzlikleri ve diğer cephe elemanları koruyucu bant ile örtülmelidir. 
» Düzgün, temiz pencere ve kapı bitişleri için sıva bitiş profili kullanılmalıdır. 
Alt Yüzey Hazırlığı: 
» Tüm alt yüzey sağlam, yük taşımaya uygun, düz, temiz kalıp yağlarından ve pürüzlerinden arındırılmış olmalıdır. Daha sonra sıva başlangıç ve köşe profillerinin duvara iyice sabitlenmesi gerekir. 
» Yüksek hava sıcaklığı ve sert rüzgar olan ortamda alt yüzey önceden ıslatılmalıdır. 
Alt Kat Sıva Uygulaması: 
» Alt kat sıva en az 7 mm kalınlıkta olmak şartı ile duvar yüzeyinin üzerine paslanmaz çelik mala veya makine ile uygulanır ve düzeltilir. 
» Kolon, kiriş, hatıl vb. birleşim noktalarında ve çatlak oluşma riski yüksek olan bölgelerde, duvar yüzeylerinin üzerine 15 cm taşacak şekilde ve file ek yerlerinde 10 cm birbiri üzerine bindirilerek sıva donatı filesi uygulanır ve sıva kalınlığının içine gömülür. Kapı ve pencere boşluklarının olduğu yerlerde ise köşe noktalara diyagonal şekilde file şeritleri yerleştirilir. Bir iki gün kuruma süresinden sonra alt kat sıva bir sonraki işleme hazırdır. 
Son kat Dekoratif Sıva Uygulaması: 
» Son kat sıva işlemine alt kat sıvanın kurumasından sonra 5 mm sıva kalınlığı olacak şekilde, geniş ağızlı çelik mala ile devam edilir. İnce tekstürlü modern düz yüzeyler hedeflendiğinde, alsecco hafif sıva ED1 kendini çektikten sonra kauçuk süngerli mala ile dairesel hareketlerle perdahlanır ve düzgün hale getirilir.

İÇ DUVARLARDA ALÇI ESASLI HAZIR SIVA (ALSECCO ALÇI ESASLI İÇ SIVALAR) 

Ytong duvar yüzeyleri üzerine alçı esaslı hazır sıvalar gayet iyi sonuçlar vermektedir. Genellikle tek tabaka ve seçilecek ürün çeşidine göre en az 5 mm. veya 8 mm. kalınlıkta uygulanmalıdır. Alçı esaslı hazır sıva uygulamalarında, Ytong duvar yüzeyleri üzerine serpme tabakasına ihtiyaç yoktur. Ytong duvar yüzeyleri üzerine uygulanabilecek 3 farklı tipte alçı esaslı iç sıvamız vardır; 
1. Alsecco Alçı Esaslı Makine Sıvası, ALÇI - MAK 
2. Alsecco Alçı Esaslı El Sıvası, ALÇI - EL 
3. Alsecco Alçı Esaslı Saten Sıva, ALÇI – SATEN

Uygulama Talimatı (Alçı Esaslı Sıvalar İçin) : 
Ön Hazırlık: 
» Pencere denizlikleri ve diğer iç cephe elemanları koruyucu bant ile örtülmelidir. 
» Düzgün, temiz, kapı - köşe bitişleri için sıva köşe profili kullanılmalıdır. 
Alt Yüzey Hazırlığı: 
» Tüm alt yüzey sağlam, yük taşımaya uygun, düz, temiz, kalıp yağlarından ve pürüzlerden arındırılmış olmalıdır. 
» Yüksek hava sıcaklığı ve sert rüzgar olan ortamda alt yüzey önceden ısıtılmalıdır. 
Hava Şartları İle İlgili Uyarılar: 
» Uygulama ve kuruma süresi boyunca hava sıcaklığının +5ºC’nin altına düşmemesi gerekmektedir. 
» Rüzgarlı havalarda Alçı Esaslı Sıvalar aşırı hızlı kurumaya karşı korunmalıdır.

1. ALÇI – MAK Uygulaması: 
» ALÇI – MAK hazır sıva karıştırma makinesi ile karıştırılır ve yüzeye püskürtülür. 
» Kolon, kiriş, hatıl vb. birleşim noktalarında ve çatlak oluşma riski yüksek olan bölgelerde, sıva donatı filesi yüzeye gömülerek yerleştirilir ve sıva ile kaplanır. 
» Uygulama kalınlığı tek kat için min. 8 mm. ve max. 2,0 cm olmalıdır. Kalınlık 2 cm’den fazla ise, ikinci kat ilk kat prizini almadan yine max. 2,0 cm. kalınlığında uygulanır. 
» Makine ile doldurulan yüzey mastarlanır. 
» Yüzey ön prizini yapmaya başladığında, spatula ile düzeltilir ve mastar ile yüzeydeki fazlalıklar alınır. 
» Sıva yüzeyine su serpilerek kauçuk trifil çekilir ve saten yüzeye uygulanır. 
» Yüzey sertleştikten sonra çelik mala çekilerek parlak ve pürüzsüz bir yüzey elde edilir.

2. ALÇI – EL Uygulaması: 
» ALÇI – EL sıva küreği veya mala ile yüzeye uygulanır ve alüminyum mastar ile düzeltilir. 
» Kolon, kiriş, hatıl vb. birleşim noktalarında ve çatlak oluşma riski yüksek olan bölgelerde, sıva donatılı filesi yüzeye gömülerek yerleştirilir ve sıva ile kaplanır. 
» Uygulama kalınlığı tek kat için min. 5mm., max. 2,0 cm olmalıdır. Kalınlık 2,0 cm’den fazla ise ikinci kat ilk kat prizini almadan yine max. 2,0 cm. kalınlığında uygulanır. 
» Mastarlama işleminden yaklaşık 50 dakika sonra sıva yüzeyi çelik mala, iç köşeler ise köşe rendesi ile traşlanarak düzeltilir. 
» Yüzey sertleştikten sonra son kat Alsecco ALÇI – SATEN ile perdahlanarak boya işlemine hazır hale getirilir.


2. ALÇI – SATEN Uygulaması: 
» ALÇI – SATEN çelik mala ile yüzeye uygulanır. 
» Yüzeyde çelik mala geçişlerinde oluşan izler, ön priz başladıktan sonra düzeltilir.

YTONG BLOKLAR ÜZERİNE ÇİMENTO ESASLI HAZIR SIVA UYGULAMALARI


» Yüzeyin hazırlanması: Duvar yüzeyi fırçalanarak yabancı maddelerden arındırılır. Bu arada gerek görülen küçük onarımlar yapılır. Pahlı birleşimlerde birleşim yeri derz macunu ile düzeltilir. Pahsız birleşimlerde pah boyunca yapıştırılan cam tülü şerit ile birleşim yeri takviye edilir. Yüzeyin emiciliğini azaltmak için duvarlar hafifçe ıslatılır. Çimento esaslı malzemeler uygulanacaksa bu ıslatma işlemi uygulamadan bir gün önce yapılmalı ve uygulamadan birkaç saat önce tekrarlanmalıdır. 
» Yüzey düzgünleştirme: Hazırlanan duvar yüzeyini düzgünleştirmek için çimento esaslı hazır sıva malzemeleri uygulanır. Bu uygulamada kalınlık ortalama 5-10 mm olmalıdır. Çimento esaslı hazır sıva malzemeleri üretici firmanın belirttiği şekilde hazırlanmalı daha sonra makine veya el ile duvara uygulanmalıdır. Uygulandıktan sonra çelik mastar ile düzeltilmelidir. Priz başladığında sünger veya süngerli bir mastar ile çelik mastar izleri kaydedilir ve düzgün bir yüzey elde edilir. Uygulama sonrasında bu tabaka bir fırça yardımı ile ıslatılmalı ve ilk 2–3 gün boyunca nemli tutulmalıdır.


İÇ VE DIŞ DUVARLARDA ÇİMENTO TAKVİYELİ KİREÇ ESASLI SIVA UYGULAMASI (KARA SIVA) 

» Duvar yüzeyi kir ve tozdan arındırılmalıdır. Bu temizleme işlemi sert bir fırça yardımı ile yapılabilir. 
» Sıva uygulamasından önce duvar yüzeyi nemlendirilmelidir. Bu işlem fırça yardımı ile su atma veya mala ile su serpme yöntemi ile yapılabilir. Yüzeyler kesinlikle suya doymamalı, sadece nemlendirilmelidir. Nemlendirme işlemi bütün duvar yüzeyi boyunca eşit olarak yapılmalıdır. 
» Duvar yüzeyini nemlendirdikten sonra serpme tabakası uygulamasına geçilir. Serpme tabakası 2–5 mm kalınlıkta uygulanmalıdır. 
» Serpme tabakasının görevi sıvayı taşıyıcı olması ve sıva ile duvar arasında bağlayıcı tabaka olmasıdır. 
» Serpme sıva harcında dişli kum kullanılmalı ve sıva harcı çekme sureti ile değil çarpma sureti ile uygulanmalıdır. Mala ile çarpma şeklinde yapılan bu uygulamada yüzeyin tamamen kaplanmasına gerek yoktur. Tabaka kalınlığının kum tanesi büyüklüğünden fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Uygun serpme karışım oranı: 1 ölçek çimento: 3 ölçek dişli kum 
» Serpmeden sonra 24 saat bekleyip sonra sıva uygulamasına geçilmelidir. 
» Taze sıva aşırı güneş, yağmur, don ve rüzgar etkisine maruz kalmamalıdır. 
» Farklı yapı elemanlarının birleşme yerlerinde (örneğin; kiriş-duvar, kolon-duvar vb.) veya binanın çalışması muhtemel yerlerinde (konsol döşemeler gibi) sıva teli veya cam elyaf uygulaması yapılmalıdır. 
» Her yeni sıva tabakası bir öncekinden daha düşük dozajda olmalı, mukavemet duvar tabakasından en üstteki sıva tabakasına doğru düşmelidir. 
» Sıva harcı olabildiğince kuru olmalı ve kuvvetle çarparak çekilmelidir. 
» Bir tabakada en fazla 1,5 cm kalınlığında sıva uygulanmalı, dış sıva en az iki tabakadan meydana gelmeli ve 2 cm kalınlığından az olmamalıdır. 
DİKKAT! Duvar sıvasına, duvar işlendikten 48 saat sonra başlamalı, önce iç sonra dış sıva uygulanmalıdır. Güneş etkisi ile aşırı ısınmış sıcak duvar üzerine sıva uygulaması yapmaktan kaçınılmalıdır. Sıva yapmak için duvarın sıcaklığının düşmesi beklenmelidir. Uygulanan sıva tabakası sertleşmeden (en az 24 saat) yeni bir tabakanın uygulanmasına geçilmemelidir. Duvar örgüsündeki şakül hataları sıva ile giderilmeye çalışılmamalıdır. Zira farklı kalınlıklarda uygulanan sıva tabakası, çatlaklara neden olabilir.

 

YTONG DONATILI ELEMANLARI ÜZERİNE SIVA ve YÜZEY KAPLAMALARI 
Ytong donatılı elemanları üzerine sentetik dış sıva ve alçı iç sıva gibi kaplamaların uygulanması daha uygundur.


SENTETİK İÇ SIVA VE UYGULAMALAR

» Sanayi yapılarında donatılı elemanların yüzeylerine yüzey ve fuga tamirleri sonrası 2 kat sentetik boya veya kireç badana tatbiki yeterli gelmektedir. Konutlarda düzgün yüzeyler elde etmek istendiğinden bu işlem genellikle yeterli olmamaktadır. Bunun için yüzey önce bir yoklama işleminden geçirilir ve gerekli görülen küçük onarımlar yapılır. Bundan sonra bütün yüzeyi örtecek şekilde astar macunu çekilir. Bunun üzerine boya tatbik edilir. Astar alçı olabileceği gibi sentetik de olabilir. 
» Duvar yüzeyinde pah görülmek istenmiyorsa, yüzey kaplaması yapılmadan önce birleşme hattına şerit halinde cam tülü yapıştırılması tavsiye edilir. 
» Pahlı duvar halinde yüzey kaplama işlemine başlamadan önce pahlı birleşim yeri derz macunu ile yarım doldurularak düzeltilir.


SENTETİK DIŞ SIVA VE KAPLAMALAR

Ytong donatılı elemanlarının düzgün yüzeyleri ve kimyasal yönden pasif olan yapısı sentetik sıva ve kaplamalar için uygun bir zemin yaratmaktadır. Ancak bu uygulamada seçilecek sentetik sıva ve kaplamaların duvarın buhar geçirgenliğini bozmaması gerekmektedir. Genellikle akril ve vinil esaslı sıva veya kaplamalar bu şartları yerine getirmektedir. Sentetik sıva veya kaplama uygulaması aşağıdaki işlemlerden sonra meydana gelmektedir. 
Yüzeyin hazırlanması: 
Ytong yüzeyi toz ve kirden temizlenir. Bu arada gerek görülen küçük onarımlar yapılır. Pahlı birleşimlerde birleşim yeri derz macunu ile düzeltilir. Pahsız birleşimlerde pah boyunca yapıştırılan cam tülü şerit ile birleşim yeri takviye edilir. 
Yüzey işlemi: 
Yüzey işlemi genellikle silikon esaslı astar malzemesinin uygulanması ve Ytong yüzeylere emdirilmesiyle olur. 
Yüzey kaplama: 
Yüzey kaplama uygulanmasında üretici firmanın tavsiyelerine uyularak özellikle kaplama tabaka adedi ve kalınlığına uymak gerekir. Sentetik sıva veya kaplamalardan su kesici özelliğin yanında, yanmaz olmaları, dona mukavim olmaları, sıcaklık ve rutubet değişimlerinden etkilenmemeleri, aşınma dirençlerinin yeterli olması ve alkali ortamdan etkilenmemeleri yanında bu özelliklerinin zaman içinde kaybolmaması istenir.